شما برای پرورش قارچ باید به نکات زیادی دقت نمایید زیرا شما با یک موجود زنده سر و کار دارید و قارچ خیلی حساس می باشد. فاکتور های زیادی مثل تجهیزات و محل قرار گیری در رشد و پرورش آن ها تاثیر گذار می باشد. یکی از مهم ترین نکات که در پرورش قارچ حائزه اهمیت می باشد، قفسه پرورش قارچ می باشد که خیلی افراد به دلیل نداشتن تجربه کافی به آن توجه نمی کنند و ممکن است باعث ضرر هایی زیادی شوند.
قفسه بندی سالن های قارچ مزایای زیادی برای تولید کنندگان قارچ دارد که مهم ترین آن افزایش چشم گیر سطح کشت قارچ می باشد که می توانند تولید را چند برابر کند. مثلا در یک سالن با زیربنای صد متر مربع افراد می توانند با ایجاد قفسه بندی تولید خود را تا 300 متر مربع افزایش دهند ولی با نبود قفسه بندی این تولید یه یک شیشم یا یک پنج می رسید. البته قفسه بندی مشکلات و خطرات مربوط به خود را دارد ولی مزایای آن از خطرات آن بیشتر می باشد.
خرید قفسه گالوانیزه قارچ و خرید قفسه قارچ
در طراحی قفسه قارچ، ابعاد سالن نقش اساسی دارد. اکثرا و به طور معمول قفسه بندی به ارتفاع سالن بستگی دارد که در سه یا چهار طبقه انجام می شود. البته خیلی ها به جز طبقات از زمین هم استفاده می کنند که به علت گرما کف و آلودگی های موجود توصیه نمی شود و بهتر از طبقات در قفسه بندی ها استفاده شود. نکته مهمی که باید به آن در قفسه بندی سالن ها توجه نمایید، کف سازی اصولی می باشد. زیرا طبق قوانین فیزیک فشار وزن قفسه ها به ستون ها و کف وارد می شود و باید این فشار را کنترل نمایید که شما می توانید با افزودن یک صفحه گالوانیزه به انتهای ستون ها این کار را انجام دهید.
یکی دیگر از نکات مهم در طراحی سالن ها، اندازه راهرو های عبوری بین قفسه ها می باشد. عدم رعایت اصول و به علت رفت و آمد زیاد شما بین قفسه ها می تواند مشکلات زیادی به همراه داشته باشد. به طور معمول عرض راهرو ها بین 70 تا یک متر می باشد ولی استاندارد این اندازه 70 تا 75 است.
شما باید قفسه بندی خود را طبق بلوک کمپوست ها تعیین کنید. البته شما باید عرض و طول قفسه بندی خود را طبق اندازه و ابعاد سالن پرورش قارچ خود انتخاب نمایید. اندازه و ابعاد معمولی و استاندارد برای عرض قفسه های پرورش قارچ 80، 120 و 160 سانتی متر و در طول سالن انجام می شود. برای سالن های کوچیک عرض استاندارد 80 سانتی متر می باشد که با ایجاد یک راهروی 70 سانتی متری می توانید از فضای موجود بیشترین استفاده را به انجام برسانید.
همچنین برای قفسه بندی با حداکثر عرض یعنی 160 تا 170 باید در دو طرف قفسه بندی ها راهرو در نظر بگیرید تا بتوانید به کل عرض قفسه دسترسی داشته باشید. شما می توانید برای قفسه بندی با عرض 120، اندازه ی راهرو ها را 70 سانتی متر نیز در نظر بگیرید. سالن های عرض 160 یکی از اندازه های استاندارد و مرسوم در کشور ما می باشد.
یکی دیگر از فاکتور های مهم در قفسه بندی فاصله بین طبقات می باشد که شما باید به آن توجه کنید. اندازه بین طبقات به طور میانگین بین 60 تا 70 سانتی متر می باشد تا شما بتوانید فضای کافی برای نظافت، شست و شو و رسیدگی به قارچ ها داشته باشید. همچنین فاصله ی طبقه اول تا زمین باید 20 سانتی متر باشد.
قفسه بندی سالن های قارچ براساس نوع و جنس سازه ها، به سه دسته ی کلی تقسیم می شود که این سه عبارتند از:
قیمت قفسه های پرورش قارچ
این نوع قفسه بندی مربوط به دهه هفتاد می باشد که برای ساخت کف این سازه از چوب استفاده می شده است که از استحکام بالایی برخوردار بوده و هزینه راه اندازه پایین داشته اند. اما این روز ها از این نوع سازه استفاده نمی شود.
این نوع سازه در قبل از لوله های آهنی استفاده می شد که به علت پوسیدگی و مشکلات دیگر توصیه نمی شود ولی امروزه از لوله های گالوانیزه که طول عمر بالاتری دارد استفاده می شود.
قفسه بندی با سازه ی گالوانیز به علت هزینه ی پایین در نصب و اجرا و مقاومت بالا در کشور ما بسیار محبوب و مرسوم می باشد ولی این سازه یک نقطه ضعف بزرگ دارد آن هم پوسیدگی محل جوش خورده است همچنین به علت جوش خوردن این سازه، دارای اتصال قوی نمی باشد.
یکی از بهترین روش های قفسه بندی روش قفسه بندی سالن های قارچ با استفاده از پروفیل صنعتی می باشد. این سازه با استفاده از پروفیل های جنس گالوانیزه گرم با کمک پیچ و مهره، نصب و راه اندازی می شود. این روش هیچ پوسیدگی و زنگ زدگی ندارد ولی هزینه ی راه اندازی این سازه بالا می باشد ولی مزیای زیاد آن به هزینه آن می ارزد.
یکی از مهم ترین فاکتور هایی که برای تولید کنندگان مهم است، هزینه راه اندازی اولیه می باشد و یکی از هزینه های ثابت در احداث سالن ها انتخاب قفسه بندی است. همان طور که در بالا گفته شده انتخاب نوع این سازه ها در هزینه ی آن تاثیر گذار می باشد گاهی افراد برای کاهش هزینه ها از سازه های دسته دوم استفاده می کنند ولی ممکن برای شما یک هزینه ی اضافه به دنبال داشته باشد و اصلا این روش توصیه نمی شود زیرا می تواند برای شما ضرر های مالی و جانی به همراه داشته باشد. قفسه بندی از مهم ترین فاکتور هایی است که باید در پرورش قارچ به آن توجه نمایید. شما برای صرفه جویی در هزینه ها می توانید از قفسه پرورش قارچ دست دوم استفاده نمایید ولی باید بدانید که این قفسه بندی های دست دوم کیفیت اولیه را ندارند و ممکن است با خرید آن ها برای خود هزینه های اضافی ایجاد نمایید.
ساخت سالن قارچ و سالن پرورش قارچ
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید: