Fa En

فناوری آر اف ای دی در انبار چگونه بکار می رود

29 تیر ، 1401
فضاسازان امین

فناوری آر اف ای دی در انبار از بروزترین انتخاب ها برای مدیریت بهتر کالا و انبارگردانی آسان می باشد که شرایط را برای شناسایی اطلاعات کالاها از راه دور و از طریق امواج رادیویی فراهم می کند. در این فناوری با نصب برچسب های RFID بر روی کالا و به کمک دستگاه های ریدر، اطلاعات رمزگذاری شده دریافت و به پایگاه داده روی کامپیوتر انبار انتقال می یابند. با توجه به نوع برچسب و ریدرها نحوه خواندن اطلاعات و فاصله برد دستگاه تفاوت خواهد بود. فضاسازان امین؛ تولیدکننده انواع قفسه بندی انبار در ادامه به نقش و کاربرد RFID در مدیریت انبار و مزایا و معایب آن اشاره خواهد داشت.

کاربرد آر اف ای دی در انبارفناوری آر اف ای دی در انبارداری

آر اف ای دی چیست؟

RFID یا Radio-Frequency Identification به شناسائی امواج رادیویی گفته میشود که ابتدا تنها در ثبت اطلاعات تجهیزات نظامی در جنگ جهانی دوم توسط آمریکا مورد استفاده قرار میگرفت. در دنیای امروز از این فناوری برای رمزگذاری اطلاعات استفاده شده و شناسایی و مدیریت آنها را بسیار آسان می کند. این اطلاعات می تواند مشخصات کارکنان یک شرکت باشد یا اقلام و کالاهایی که در قفسه های انبار قرار میگیرند.

استفاده از آر اف ای دی در انبار به صورت زیر می باشد:

  • اطلاعات کالاها توسط تولید کننده یا انبار بر روی تگ RFID ذخیره میشود
  • دستگاه ریدر با ارسال امواج رادیویی، آنتن روی برچسب را فعال نموده و اطلاعات تگ را دریافت می کند
  • اطلاعات پس از رمزگشایی به سیستم کامپیوتری انتقال پیدا می کنند.
  • اطلاعات انتقال یافته به کامپیوتر در پایگاه داده ذخیره شده و مورد استفاده قرار میگیرند.

اجزای RFID برای مدیریت انبار

با توجه به آنچه که گفته شد، در سیستم RFID چند بخش و جزء مهم وجود دارد که در رمزگذاری، ارسال اطلاعات از طریق امواج رادیویی و رمزگشایی و ذخیره سازی آنها نقش دارند که عبارتند از:

  • تگ RFID
  • READER یا دستگاه برای خواندن اطلاعات برچسب
  • آنتن برای انتقال امواج رادیویی از تگ به ریدر و بالعکس

هر یک از این اجزا دارای انواع مختلفی بوده و با توجه به شرایط محیط و نوع کالا و کاربرد مورد نظر فناوری آر اف ای دی در انبار انتخاب میشوند. لازم به ذکر است، فرکانس های مورد استفاده برای سیستم های RFID متفاوت هستند و بر اساس متراژ محیط مورد نظر و فاصله ریدر تا تگ و برچسب می توان نوع مناسب را انتخاب کرد.

فرکانس های مورد استفاده در فناوری آر اف ای دی شامل موارد زیر هستند:

  • فرکانس پایین یا LF: این فرکانس ها همان طور که از نامشان مشخص است، در بردهای کوتاه و کمتر از 10 سانتی متر کاربرد دارند. با این فرکانس می توان دستگاه ریدر را در فاصله 10 سانتی متری تگ قرار داد و اطلاعات را دریافت نمود. برای انبارهای بزرگ این نوع فرکانس نمی تواند عملکرد خوبی داشته باشد.
  • فرکانس بالا HF: این فرکانس تا یک متر را به خوبی پوشش می دهد
  • فرکانس بسیار بالا UHF: در اسکله ها، فرودگاه ها و بنادر و انبارهای بسیار بزرگ بیشتر از این نوع فرکانس در فناوری آر اف آی دی استفاده میشود. چون این فرکانس تا 12 متر را براحتی پوشش می دهد.

انواع تگ آر اف ای دی در انبار

تگ ها از مهم ترین اجزا در فناوری RFID بوده و بر روی کالا و سطوح مورد نظر نصب میشوند. ساختار این تگ ها به گونه ای طراحی شده است که از مجموعه مدارات مجتمع تشکیل شده اند. علاوه بر مدارات، این تگ ها دارای آنتن هایی برای دریافت و ارسال امواج رادیویی نیز می باشند. تگ های آر اف آی دی را می توان به سه گروه کلی زیر دسته بندی کرد:

  • تگ فعال: این نوع از برچسب های RFID دارای باتری هستند و فرکانس های UHF بر روی آنها استفاده میشود. مهم ترین ویژگی این نوع تگ پوشش فاصله حدود 100 متر می باشد.
  • تگ غیر فعال: برچسب های غیر فعال یا PASSIVE نوع دیگری از تگ های آر اف ای دی هستند که در حالت معمول غیر فعال است. بعد از ارسال سیگنال آنتن روی برچسب اطلاعات را ارسال می کند. این برچسب ها فاقد باتری هستند و انرژی را از امواج رادیویی که آنتن روی تگ ارسال می کند دریافت خواهد کرد.
  • تگ نیمه فعال: ترکیبی از تگ های فعال و پسیو نوع نیمه فعال می باشد. این برچسب ها که BAP نامیده میشوند و انرژی مورد نیاز توسط باتری روی آن تامین میشود.

علاوه بر این دسته بندی می توان برچسب های RFID انبار را در گروه های تگ های هارد، لیبل و کارت نیز دسته بندی کرد.

پر بازدیدترین مطالب ما را از دست ندهید!

انواع ریدر RFID

بخش مهم بعدی در فناوری آر اف ای دی مورد استفاده در انبار، دستگاه های ریدر می باشند که برای خواندن اطلاعات رمزگذاری شده روی تگ استفاده میشوند. این ریدرها به صورت ثابت و متحرک طراحی شده و با توجه به شرایط محیط و نوع کاربرد مورد نظر می توان آنها را انتخاب کرد. rfid fixed reader یا همان ریدرهای ثابت در یک نقطه نصب و ثابت بوده و portable rfid reader پرتابل و قابل حمل هستند.

ریدرهای RFID دارای تنوع بالایی هستند و از نظر تعداد پورت آنتن و نوع اتصالات و قابلیت ها و همچنین برد می توان آنها را گروه بندی کرد. لازم به ذکر است که ریدرها را می توان برنامه ریزی کرد تا برحسب شرایط اقدامات مورد نظر را انجام دهند. به عنوان مثال این تجهیزات می توانند تنها اطلاعات ثبت شده بر روی تگ های خاصی را بخوانند یا تنها در یک بازه زمانی برای خواندن اطلاعات انبار استفاده شوند.

اجزای RFID انبار

ریدر RFID

آنتن RFID

بر روی تگ ها آنتن برای ارسال و دریافت امواج رادیویی تعبیه میشود. این آنتن ها بای ارسال امواج روش های متفاوتی را استفاده می کنند و از رایج ترین آنها می توان به انتشار امواج خطی و دایره ای اشاره کرد.

کابل ها، نرم افزار و رابط کاربری برای ذخیره سازی اطلاعات و مشاهده آنها و پرینترها از دیگر اجزای مورد استفاده در فناوری آر اف ای دی در انبار به شمار می روند.

مزایای RFID در انبار

تا این بخش از مطلب بیشتر به معرفی فناوری آر اف ای دی مورد استفاده در انبار و اجزای مختلف آن اشاره کردیم. اما سوال این است که آر اف ای دی در انبار چه کاربردی دارد و چه مزایای از آن دریافت خواهد شد؟ مهم ترین مزایا و کاربردهای این فناوری در انبارهای بزرگ و صنعتی شامل موارد زیر می باشد:

  • دسته بندی کالاها و اختصاص دادن شناسه برای هر یک از گروه های کالا در قسمت ورود کالا به انبار
  • دریافت اطلاعات جامع و دقیق از کالاهای چیده شده در هر یک از قفسه ها و مدیریت بهتر انبار و فضای خالی موجود در آن
  • اطلاع از موجودی هر یک از کالاهای انبار و اقدام برای تامین اقلام رو به اتمام در انبار در صورت نیاز
  • کاهش خطا در تعیین موجودی انبار
  • انبارگردانی آسان با شناسایی کالاهای موجود در انبار و تعداد موجودی آنها
  • شناسایی کارکنان انبار و ثبت اطلاعات دقیق از قبیل زمان ورود و خروج هر یک
  • عدم محدودیت در اطلاعات قابل ثبت برای هر کالا بر روی تگ ها
  • قابلیت خواندن اطلاعات کالاها در بخش های مختلف انبار از فاصله دور بدون نیاز به مراجعه به قفسه ها

مزایای RFID در انبارانبارداری پیشرفته با آر اف ای دی

معایب RFID در انبار

علیرغم کارایی و مزایای متعدد آر اف ای دی در انبار، برخی محدودیت ها و معایب نیز در آن وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • پیاده سازی و استفاده از فناوری آر اف ای دی در انبار هزینه بر می باشد و برای انبارهای کوچک کاربرد ندارد
  • استفاده از تگ های بی کیفیت باعث بوجود آمدن مشکلات زیاد شده و عملکرد RFID را کاهش می دهد
  • بسیاری از اطلاعات درج شده بر روی تگ ها کاربرد نداشته و تنها پایگاه داده سنگین میشود.
  • با توجه به اینکه این فناوری با امواج رادیویی در ارتباط است، لذا احتمال تداخل امواج وجود دارد. سیستم های آ اف ای دی که از ریدرهایی با فرکانس های بسیار بالا استفاده می کنند، بیشتر در خطر تداخل امواج هستند.

البته لازم به ذکر است که نرم افزار انبارداری باید مبتنی بر RFID باشد تا بتوان از این طریق به اطلاعات مورد نیاز دست پیدا کرد. این سیستم ها باید علاوه بر داشتن رابط کاربری آسان، قابلیت هایی همچون جستجوی کالاهای مورد نیاز در قفسه بندی انبار بر اساس فیلترهای مختلف و ارائه گزارش های دقیق و کاربردی را ارائه دهند.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
جهت ثبت درخواست خود برای قفسه بندی فضاسازان امین بر روی دکمه روبرو کلیک نمایید.
6LdUFzscAAAAANjBBYAwM-M5LGZ5P6wGdX-KZqwC