فناوری آر اف ای دی در انبار از بروزترین انتخاب ها برای مدیریت بهتر کالا و انبارگردانی آسان می باشد که شرایط را برای شناسایی اطلاعات کالاها از راه دور و از طریق امواج رادیویی فراهم می کند. در این فناوری با نصب برچسب های RFID بر روی کالا و به کمک دستگاه های ریدر، اطلاعات رمزگذاری شده دریافت و به پایگاه داده روی کامپیوتر انبار انتقال می یابند. با توجه به نوع برچسب و ریدرها نحوه خواندن اطلاعات و فاصله برد دستگاه تفاوت خواهد بود. فضاسازان امین؛ تولیدکننده انواع قفسه بندی انبار در ادامه به نقش و کاربرد RFID در مدیریت انبار و مزایا و معایب آن اشاره خواهد داشت.
فناوری آر اف ای دی در انبارداری
RFID یا Radio-Frequency Identification به شناسائی امواج رادیویی گفته میشود که ابتدا تنها در ثبت اطلاعات تجهیزات نظامی در جنگ جهانی دوم توسط آمریکا مورد استفاده قرار میگرفت. در دنیای امروز از این فناوری برای رمزگذاری اطلاعات استفاده شده و شناسایی و مدیریت آنها را بسیار آسان می کند. این اطلاعات می تواند مشخصات کارکنان یک شرکت باشد یا اقلام و کالاهایی که در قفسه های انبار قرار میگیرند.
استفاده از آر اف ای دی در انبار به صورت زیر می باشد:
با توجه به آنچه که گفته شد، در سیستم RFID چند بخش و جزء مهم وجود دارد که در رمزگذاری، ارسال اطلاعات از طریق امواج رادیویی و رمزگشایی و ذخیره سازی آنها نقش دارند که عبارتند از:
هر یک از این اجزا دارای انواع مختلفی بوده و با توجه به شرایط محیط و نوع کالا و کاربرد مورد نظر فناوری آر اف ای دی در انبار انتخاب میشوند. لازم به ذکر است، فرکانس های مورد استفاده برای سیستم های RFID متفاوت هستند و بر اساس متراژ محیط مورد نظر و فاصله ریدر تا تگ و برچسب می توان نوع مناسب را انتخاب کرد.
فرکانس های مورد استفاده در فناوری آر اف ای دی شامل موارد زیر هستند:
تگ ها از مهم ترین اجزا در فناوری RFID بوده و بر روی کالا و سطوح مورد نظر نصب میشوند. ساختار این تگ ها به گونه ای طراحی شده است که از مجموعه مدارات مجتمع تشکیل شده اند. علاوه بر مدارات، این تگ ها دارای آنتن هایی برای دریافت و ارسال امواج رادیویی نیز می باشند. تگ های آر اف آی دی را می توان به سه گروه کلی زیر دسته بندی کرد:
علاوه بر این دسته بندی می توان برچسب های RFID انبار را در گروه های تگ های هارد، لیبل و کارت نیز دسته بندی کرد.
پر بازدیدترین مطالب ما را از دست ندهید!
بخش مهم بعدی در فناوری آر اف ای دی مورد استفاده در انبار، دستگاه های ریدر می باشند که برای خواندن اطلاعات رمزگذاری شده روی تگ استفاده میشوند. این ریدرها به صورت ثابت و متحرک طراحی شده و با توجه به شرایط محیط و نوع کاربرد مورد نظر می توان آنها را انتخاب کرد. rfid fixed reader یا همان ریدرهای ثابت در یک نقطه نصب و ثابت بوده و portable rfid reader پرتابل و قابل حمل هستند.
ریدرهای RFID دارای تنوع بالایی هستند و از نظر تعداد پورت آنتن و نوع اتصالات و قابلیت ها و همچنین برد می توان آنها را گروه بندی کرد. لازم به ذکر است که ریدرها را می توان برنامه ریزی کرد تا برحسب شرایط اقدامات مورد نظر را انجام دهند. به عنوان مثال این تجهیزات می توانند تنها اطلاعات ثبت شده بر روی تگ های خاصی را بخوانند یا تنها در یک بازه زمانی برای خواندن اطلاعات انبار استفاده شوند.
ریدر RFID
بر روی تگ ها آنتن برای ارسال و دریافت امواج رادیویی تعبیه میشود. این آنتن ها بای ارسال امواج روش های متفاوتی را استفاده می کنند و از رایج ترین آنها می توان به انتشار امواج خطی و دایره ای اشاره کرد.
کابل ها، نرم افزار و رابط کاربری برای ذخیره سازی اطلاعات و مشاهده آنها و پرینترها از دیگر اجزای مورد استفاده در فناوری آر اف ای دی در انبار به شمار می روند.
تا این بخش از مطلب بیشتر به معرفی فناوری آر اف ای دی مورد استفاده در انبار و اجزای مختلف آن اشاره کردیم. اما سوال این است که آر اف ای دی در انبار چه کاربردی دارد و چه مزایای از آن دریافت خواهد شد؟ مهم ترین مزایا و کاربردهای این فناوری در انبارهای بزرگ و صنعتی شامل موارد زیر می باشد:
انبارداری پیشرفته با آر اف ای دی
علیرغم کارایی و مزایای متعدد آر اف ای دی در انبار، برخی محدودیت ها و معایب نیز در آن وجود دارد که از مهم ترین آنها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
البته لازم به ذکر است که نرم افزار انبارداری باید مبتنی بر RFID باشد تا بتوان از این طریق به اطلاعات مورد نیاز دست پیدا کرد. این سیستم ها باید علاوه بر داشتن رابط کاربری آسان، قابلیت هایی همچون جستجوی کالاهای مورد نیاز در قفسه بندی انبار بر اساس فیلترهای مختلف و ارائه گزارش های دقیق و کاربردی را ارائه دهند.