خرده فروشی یکی از اصلیترین بخشهایی است که در زنجیره تأمین کالا قرار دارد و البته نقش اصلی را در رساندن کالا به مشتری ایفا میکند. این بخش میتواند قسمت عمده بازاریابی را برای کارخانجات و واحدهای تولیدی انجام دهد و محصولات جدید را به مشتریان معرفی کند.
همه ما وقتی نیاز به کالایی داریم، هرگز به سراغ تولیدکننده اصلی نمیرویم؛ بلکه این خردهفروشها هستند که این کالا را بهعنوان واسطه از تولیدکننده یا واسطهای دیگر تهیه کرده و در اختیار ما قرار میدهند. در زنجیره تأمین کالا که از تولیدکننده شروع شده و تا مصرفکننده نهایی ادامه پیدا میکند، آخرین حلقه، خردهفروشی است. به دلیل گستردگی این شغل و اهمیت آن در این زنجیره، از آن بهعنوان صنعت ریتیل یا خردهفروشی یاد میشود.
این صنعت، امروزه یکی از صنایع اصلی در رساندن کالا به دست مصرفکننده است و نقش اصلی در جلب نظر خریدار به یک جنس را همین خردهفروشها ایفا میکنند. گردش مالی بزرگ در این صنعت، اشتغال بسیاری از افراد در سراسر جهان به این شغل و تکمیل زنجیره تأمین، باعث بالا رفتن اهمیت این صنعت شده است.
ریتیل یا خرده فروشی چیست
خردهفروشی از کجا شروع شد و چه کسانی مبدع این کار بودند؟ شاید بتوان گفت که از همان ابتدا که معامله کالا به کالا آغاز شد، خردهفروشی در این روند خرید و فروش مستتر بود. با این حال، از سال 1930، این صنعت بهخوبی آغاز شد و جای خود را پیدا کرد.
اولین جایی که وظیفه خردهفروشی را ایفا میکرد، فروشگاه والمارت در آراکانزاس آمریکا بود که فعالیت خود را از سال 1960 شروع کرد. این روند تا سال 1990 و تأسیس آمازون به شکل ابتدایی ادامه داشت و سپس در سال 1995، خردهفروشی اینترنتی پیشرفت بسیار چشمگیری کرد.
خرده فروشی یا ریتیل چگونه و از چه روشی محصولات را به دست مشتری نهایی میرساند؟ برای این کار، دو شیوه بسیار مرسوم وجود دارد که حتماً بهخوبی با هردو آشنا هستید و از آن استفاده کردهاید. با این حال، نگاهی گذرا به این دو خواهیم داشت:
از آنجا که از سال 1990 اینترنت وارد زندگی روزمره مردم دنیا شد، نمیتوان تأثیر آن را در همه وجوه زندگی نادیده گرفت. با این همه، پیشرفت تکنولوژی نیز این استفاده را بسیار تسهیل کرد و باعث شد تا بتوان در خردهفروشی نیز از این روش بهره برد. با روی کار آمدن شرکت آمازون، دریچهای به صنعت ریتیل باز شد و آن خرده فروشی آنلاین بود.
در این روش، دیگر نیازی نیست تا مشتری محصول را از نزدیک ببیند یا برای خرید به محل موردنظر برود؛ بلکه فقط با دیدن تصویر یا ویدیو از کالایی که قصد خریدش را دارد، با کمک چند کلیک، سفارش خود را ثبت کرده و محصول موردنظر در اولین فرصت به دستش میرسد.
اصلیترین شیوه خردهفروشی یا ریتیل، فروش فیزیکی است. در این روش، برخلاف روش آنلاین، شما با حضور در مکان خردهفروشی، محصول را بررسی کرده و آن را خریداری میکنید. خردهفروشی میتواند از هایپرمارکت و سوپرمارکت تا فروشگاههای زنجیرهای را شامل شود. این صنعت باعث رشد فروشگاههای زنجیرهای بسیاری در سراسر دنیا شده است که تأثیر آن را در نحوه خرید مشتریان نمیتوان نادیده گرفت.
درست است که میتوان تفاوت این دو را از روی نام آنها مشخص کرد؛ اما اصلیترین تفاوتی که میتوان برای این دو شغل در نظر گرفت، نهتنها حجم کالایی است که خرید و فروش میکنند؛ بلکه قیمت آن نیز میتواند باشد. افرادی که مشغول به کار عمدهفروشی هستند، کالاهای موردنظرشان را در تعداد زیاد و با قیمت پایین خرید و فروش میکنند. این درحالی است که در ریتیل، تعداد کالای مبادلهشده بسیار کم و قیمت آن نیز بیشتر است.
در عمدهفروشی، کالا به مشتری نهایی نمیرسد؛ بلکه دلالان یا خردهفروشها خریدار آن هستند. درمقابل، در خردهفروشی، کالا به دست افرادی میرسد که مصرفکننده نهایی محسوب میشوند. از طرف دیگر، عمدهفروشها درواقع خود، دلالانی هستند که کالا را از تولیدکننده دریافت کرده و به خردهفروش یا واسطهای دیگر میرسانند؛ ولی خردهفروشها محصولات را از عمدهفروش خریده و به مشتری تحویل میدهند.
نکته دیگر، قیمت فروش است. عمده فروشان برای یافتن مشتری که بهصورت انبوه، کالا را از آنان خریداری کند، قیمت کمتری در نظر دارند، درحالیکه خرده فروشان قیمت را بالاتر گفته و سود خود را نیز محاسبه میکنند. به همین دلیل است که افراد یا سازمانهایی که به واسطه حرفه خود نیاز به محصولات بسیار زیادی دارند، اغلب عمده فروشان را بهعنوان فروشنده انتخاب میکنند.
درنهایت نیز به روشهای بازاریابی خرده فروشی میرسیم که تقریباً میتوان گفت در عمده فروشی اصلا کاربردی ندارد. مشتری افرادی که عمده فروشی میکنند، اغلب ثابت هستند و میدانند به کجا باید مراجعه کنند. درحالیکه مشتری خردهفروشها میتوانند انتخاب خود را مدام تغییر دهند. درنتیجه، این خردهفروشها هستند که بیشتر برای فروش خود دست به تبلیغات میزنند.
عکسی از مغازه عمده فورشی
برای اینکه خردهفروشها بتوانند کالای خود را تأمین کنند، باید به زنجیره تأمین کالا متصل شوند. این زنجیره از حلقههایی تشکیل شده است که با تولیدکننده شروع شده و سپس کالا به عمدهفروش میرسد. پس از آن، خردهفروشان کالا را از عمدهفروشان دریافت کرده و به مصرفکنندگان تحویل میدهند. البته در این میان، ممکن است بارها کالا از یک دلال به واسطهای دیگر منتقل شود؛ ولی زنجیره اصلی به این شکل است.
در این زنجیره، تولیدکننده به کمک مواد خام و متریالی که تهیه میکند، محصول موردنظر را تولید کرده و آن را به عمدهفروشان میفروشد. این کالا با نرخ پایین یا تجاری به عمدهفروشان تحویل داده میشود و سپس خردهفروشان آن را با قیمتی مشابه، از عمدهفروش دریافت میکنند. خردهفروشان و واسطهها میتوانند چند دست، این کالا را بگردانند تا درنهایت به دست خردهفروش نهایی رسیده و او با قیمتی بالاتر به مصرفکننده برساند.
این صنعت وظیفه دارد تا محصول موردنیاز مصرف کننده نهایی یا همان عموم مردم را از زنجیره کالا دریافت کرده و سپس در اختیار مشتری قرار دهد. او این محصول را اغلب از عمدهفروش و گاه از خود تولیدکننده دریافت کرده و به تعداد موردنیاز مشتری، به او تحویل میدهد. آنها کالا را به تعداد بسیار زیاد از عمدهفروش دریافت میکنند و سپس به تعداد محدود و موردنیاز عموم مردم، البته با قیمتی بسیار بالاتر به دست مصرفکننده میرسانند.
آنها لازم است نیاز مردم را شناسایی کرده و بر اساس آن، کالا تهیه کنند. با این حال میتوانند در این میان، برخی از کالاها را که موردنیاز نیست تهیه کنند و با کمک روشهای بازاریابی، آن را به فروش برسانند. به این ترتیب، هم میتوانند براساس نیاز مشتری گام بردارند و هم میتوانند با نیازسازی، کالایی جدید را در سبد مشتریان قرار داده و باعث فروش یا رکود فروش یک محصول شوند.
فروشگاههای خرده فروش زنجیرهای برای اینکه بتوانند فروش بیشتری داشته باشند، نیاز است تا اطلاعات را از مشتریان دریافت کرده و سپس آن را برای رسیدن به یک راهکار یکپارچه سازمانی، تجزیه و تحلیل کنند. این راهکار برای یکپارچهسازی در مدیریت کل، مزایای بسیاری دارد که در زیر به چند نمونه اشاره میکنیم:
درست است که گفتیم خردهفروشها بهصورت فیزیکی یا آنلاین خدمات خود را ارائه میدهند؛ اما این یکی از روشهای خردهفروشی بود. خردهفروشی بهصورت کلی دارای شیوههای متفاوتی است که به نوع فعالیت آن اختصاص دارد. آنچه در ادامه میخوانید، چند نمونه از انواع خرده فروشی است:
هایپرمارکتها از انواع خردهفروشیها
اگر تمایل دارید تا شما هم در این حوزه فعالیت خود را آغاز کنید، باید چند اصل کلی را در نظر داشته باشید تا بتوانید به بهترین شکل، این امر را پیش ببرید. اصول خرده فروشی چه هستند؟
برای آنکه بتوان تقاضای مصرفکننده را در نظر گرفت و کالای نهایی را متناسب با نیاز مشتری تأمین کرد، حتماً به شاخص خردهفروشی نیاز دارید. این شاخص مجموعهای از اطلاعات است که نشان میدهد حرکت بازار به کدام سمت است. در این شاخص، بهصورت فصلی، ارزش کالاهایی که فروخته شده محاسبه میشود و این کار براساس فعالیت اقتصادی خردهفروشان صورت میگیرد.
این شاخص میتواند حرکت بازار را مشخص کرده و به این ترتیب، از نظر اقتصادی به تولیدکننده و البته خردهفروش برای فعالیت بهتر کمک کند. هرچه شاخص خردهفروشی به سمت مثبت سیر کند، به معنی درآمد بیشتر است و اگر این شاخص به سمت منفی حرکت کند، نشاندهنده اقتصاد رو به افول یک کالا میتواند باشد. هرچه قیمت به شکل عمدهتری تغییر کند، شاخص نیز تغییر چشمگیری خواهد داشت و اغلب بر اساس فروش در پمپ بنزینها و خردهفروشانی بررسی میشود که محصولات غذایی میفروشند.
با همهگیری کرونا، یکی از اقدامات بسیار مهمی که در زمینه خردهفروشی انجام شد، پیشروی به سمت تجارت الکترونیک بود. به این ترتیب، دیگر اینکه شما در کدام محدوده جغرافیایی قرار دارید چندان اهمیتی نداشت؛ بلکه آنچه بیشتر مهم بود، رساندن کالای موردنظر افراد به دست آنان بود. این نوع از تجارت الکترونیک و سفارشگیری از این طریق باعث شد که خردهفروشی، مرز جغرافیایی را زیر پا گذاشته و رونق بسیار زیادی پیدا کند.
باوجود این، مشکل در زیرساختها، نرمافزارهای موجود در زمینه تجارت الکترونیک و مواردی از این دست، کار را تا حدودی پیچیده کرده است. البته بسیاری از شرکتها با کمک خدمات انجام سفارش توانستند بر این مشکل پیروز شوند.
منظور از Order Fulfillment یا انجام سفارش، درواقع فرایندی است که در آن، کالا مراحلی را طی کرده تا به دست مشتری برسد. در این فرایند، کار با ذخیرهسازی موجودی کالا شروع میشود و سپس به سمت مراحل دیگری مانند چیدن، بستهبندی، تحویل سفارش و خدمات پس از فروش پیش میرود که بهصورت آنلاین انجام میشود. این روش به فروشگاههای بزرگ کمک کرد تا شیوه جدیدی را اتخاذ کنند.
در این شیوه، ابتدا مشتری سفارش خود را ثبت کرده و پس از پرداخت مبلغ، فرایند سفارش شروع میشود. به این ترتیب، دیگر نیازی به نگهداری در انبارهای بزرگ نیست؛ بلکه پس از پرداخت، کالا تهیه میشود، بستهبندی میشود و سپس آن را برای مشتری ارسال میکنند.
برای شمایی که قرار است خرده فروش باشید، دانستن برخی نکات بسیار ضروری است. توجه داشته باشید که در نظر نگرفتن این نکات میتواند به کسب و کار شما ضرر و زیان بسیار زیادی بزند و مانع از پیشرفت شما شود. این نکات عبارت هستند از:
خرده فروشی ها همان محلهایی هستند که شما روزانه به آنها سر میزنید و مواد و مایحتاج خود را از آنها میخرید. این بخش بهخوبی نیاز شما را میداند و اگر کالایی در جهت نیاز شما نباشد، شما را زیرکانه به آن سمت سوق میدهد. ما در این مقاله به مهمترین پرسشها درباره خردهفروشی پاسخ دادیم. با خواندن این مقاله، برای جهش به یک دریای بزرگ آماده خواهید شد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات فضاسازان به خردهفروشها، مثل خدمات ساخت و اجرای قفسهبندی به بخش محصولات وبسایت ما سر بزنید یا با کارشناسان مجموعه تماس بگیرید.
در انتها پیشنهاد میکنیم مقالهای با عنوان «قفسه فلزی پیچ و مهره ای چیست» را در سایت ما بخوانید.