مدیریت انبار یکی از سختترین وظایف و کارها است و کوچکترین اشتباه در آن میتواند به قیمت اختلال در عملکرد یک صنعت بزرگ تمام شود. به همین دلیل، راهکارهای بسیاری برای بهبود عملکرد این سطح در نظر گرفته شده است که نرم افزار WMS یکی از این موارد است. برای اینکه بتوانید از این نرم افزار به درستی استفاده کنید بهتر است بتوانید از متخصصین این امر کمک بگیرید. با این حال، قبل از هر اقدامی بهتر است بیشتر با ویژگیهای آن آشنا شوید.
مدیریت انبارداری کار سادهای نیست و نیاز به تمرکز و تسلط بسیار زیادی دارد. روزانه در انبار کارخانهها محصولات یا مواد اولیه بسیار زیادی خارج یا داخل میشود و همین میتواند فرایند انبارداری را دشوار کند. به همین دلیل، از نرمافزار کاربردی و اجرایی منحصربهفردی برای انبارداری استفاده میشود که با نام Warehouse Management System یا WMS آن را میشناسند. این نرم افزار کمک میکند تا همه مراحل انبارداری از ورود کالا تا خروج آن، بتواند به بهترین شکل انجام شود.
این نرم افزار کمک میکند تا هر مرحله، هم به صورت مجزا به درستی انجام شود و هم در کنار سایر مراحل به صورت یکپارچه پوشش داده شود و مدیریت انبار با سرعت بیشتری انجام شود. همچنین، این سیستم کمک میکند که آمار کالاهای ورودی و خروجی در اختیار شما قرار داشته باشد و بتوانید به درستی تصمیمگیری کنید. از آنجا که این سیستم کمتر به نیروی انسانی متکی است، خطاهای این حوزه نیز به حداقل میرسد و درنتیجه کارایی بهبود خواهد یافت.
این سیستم قابلیتهای بسیار زیادی دارد که کمک میکنند همه مراحل بر اساس روشهای استاندارد پیش برود و در کنار آن نیز شرایط خود انبار در نظر گرفته شود تا بتوان با سفارشیسازی آن، از بروز هرگونه خطایی جلوگیری کرد.
سیستم مدیریت انبار WMS چیست
نمیتوان منکر تأثیر بسیار زیاد این سیستم در مدیریت موجودی کالاها بود. زمانی که از این سیستم برای مدیریت استفاده میشود، کالا بر اساس دستورالعمل و استانداردها به انبار وارد میشود و سپس تا رسیدن به مرحله خروج، تحت نظر قرار میگیرد. با خارج شدن از انبار نیز اطلاعات موردنیاز ثبت میشود و در نتیجه بهخوبی میتوان از موجودی انبار، آمار دقیقی به دست آورد. ردیابی و کنترل یک کالا از لحظه ورود تا خروج، از جمله امکاناتی است که این نرمافزار در اختیار کاربران قرار میدهد و با ارائه گزارشات مختلف، اطلاعات دقیقی از موجودی انبار در اختیارتان میگذارد.
حال که میدانید مدیریت انبارداری چیست، بد نیست با یک نرم افزار مهم دیگر نیز آشنا شوید. در کنار نرم افزار سیستم مدیریت انبار، نرمافزار دیگری نیز وجود دارد که با نام ERP یا Enterprise Resource Planning آن را میشناسند. این نرمافزار که به مدیریت منابع یک سازمان اختصاص دارد، در بسیاری از حوزهها مانند امور مالی و حسابداری، امور مربوط به نیروی انسانی، ارتباط با مشتری، مدیریت بخش تولید کارخانه و زنجیره تأمین کالا میتواند به مدیریت سازمان کمک کند. اینکه شما از کدام بخشِ این ماژول کمک بگیرید، درواقع بستگی به اهمیت حوزه موردنظرتان دارد.
در این نرم افزار از یک پایگاه داده مشترک استفاده میشود تا بتوانید به این وسیله به اطلاعات مختلف در هر حوزه دسترسی پیدا کنید. سازمانهایی که از این نرمافزار استفاده میکنند، برای هر بخشی نیاز به ورود داده ندارند؛ اطلاعات از قبل وارد شده است و با دسترسی به این موارد میتوان حوزههای مختلف را تحت کنترل داشت و مدام پایش کرد. دقت در اطلاعات و همکاری حوزههای مختلف به صورت یک کل یکپارچه، از مزایایی است که این نرم افزار در اختیار کاربران خود قرار میدهد.
نرم افزار ERP چیست
همانطور که متوجه شدهاید، ای آر پی نرم افزار بسیار جامعی است که بخشهای مختلفی را در خود جای داده. به کمک این نرم افزار میتوان قسمتهای مختلف یک سازمان یا کارخانه را با یکدیگر به صورت یکپارچه و همزمان مدیریت کرد تا همه بخشها با یکدیگر همکاری داشته باشند و بتوانند به هدف اصلی سازمان برسند. هر ماژول یا بخش این نرمافزار میتواند یک بخش از سازمان را مدیریت کند که در کنار ماژولهای دیگر، مدیریت کل را تسهیل میکنند.
در این میان، یکی از بخشهای اصلی در هر کارخانه، انبار است که نیاز به مدیریت درست و مستمری دارد و این کار با کمک نرم افزارهای مختلف، با سهولت بیشتری انجام میشود. WMS یکی از ماژولها یا زیرمجموعههای نرم افزار ERP است. باوجود این، برخی از نرم افزارهای ای آر پی، همه موارد مدیریت را در اختیار ندارند و درنتیجه نیاز است تا برای یکپارچهسازی بیشتر، از دو نرم افزار استفاده کرد.
زنجیره تأمین صنایع، درواقع فرایندی است که طی آن، یک کالا بخشهای مختلفی را طی میکند تا بتواند به مصرفکننده نهایی برسد. این زنجیره شامل دو قسمت است که یکی از آنها حمل و نقل و دیگری انبار است. عدم مدیریت درست انبار و بررسی موجودی آن میتواند در کل زنجیره اختلال ایجاد کند و حتی منجربه کاهش عملکرد کل صنعت موردنظر شود. با این حال، با کمک مدیریت انبار در زنجیره تأمین، نهتنها هر محصول یا کالا به موقع وارد زنجیره میشود و در وقت درست از آن خارج میشود؛ بلکه خطای عملیاتی به کمترین حد خود میرسد و کارایی صنایع بهبود پیدا میکند.
فراموش نکنید که انبارها میتوانند در همه بخشهای زنجیره تأمین وجود داشته باشند و فرایند را تسهیل کرده یا از سرعت عملکرد کل زنجیره بکاهند. یک اشتباه کوچک در انبارداری، چه در بخش تولید مواد اولیه، چه در مرحله نهایی که باعث میشود کالا به دست مشتری برسد، در پیشبرد اهداف صنعت میتواند نقش مهمی داشته باشد. با کمک این نرم افزار میتوان کل سیستم زنجیره تأمین صنایع را بهبود بخشید و بهخوبی آن را مدیریت کرد.
انبارها بخشهای مختلفی دارند که هر کدام میتواند تأثیر بسیار مهمی در مدیریت انبار داشته باشد. قفسه بندی یکی از بخشهای انبارها است که باعث میشود کالاها با نظم و ترتیب خاصی ذخیره شوند، دسترسی به آنها راحتتر باشد و به سادگی بتوان آمار کالای موجود یا موردنیاز را به دست آورد. شاید بتوان گفت که زمانی نرم افزار سیستم مدیریت انبار میتواند به بهترین شکل، کارایی داشته باشد که قفسه بندی آن درست و اصولی باشد.
استفاده از قفسههای مناسب با شرایط انبار و کالا، باعث میشود تا اطلاعات درست و طبقهبندی شده در سیستم پیاده سازی شود، درنتیجه نهتنها به موجودی کالا میتوان اشراف داشت؛ بلکه بارگذاری و برداشت کالا، ردیابی کالاهایی که دارای تاریخ انقضا هستند و حتی گروه بندی محصولات نیز با سهولت بیشتری انجام میشود. همه این موارد به شرطی است که قفسه بندی و نرم افزار سیستم مدیریت کالا به درستی با یکدیگر هماهنگ شده باشند.
ارتباط سیستم قفسه بندی با سیستم مدیریت
نرم افزار مدیریت انبار، یکی از برترین امکاناتی است که میتواند تضمین کند مدیریت به درستی انجام میشود و کارخانه یا سازمان به خوبی امور خود را پیش میبرد. مزایای بسیار زیاد استفاده از این سیستم به حدی است که نمیتوان آن را با مدیریت دستی مقایسه کرد یا آن را نادیده گرفت. اما این مزایا چه هستند؟
مزایای استفاده از نرم افزار مدیریت انبار
برای اینکه بتوان در سطح کشور، میزان کالای موجود را مدیریت کرده و در صورت نیاز از واردات و صادرات آن بهرهمند شد، سامانهای طراحی شده که سامانه ترخیص کالا نام دارد. برای اینکه بتوانید کالا را از مبدا، در مسیر و در مقصد پیگیری کنید، باید به آدرس wms.ir مراجعه کرده و شناسه انبار را وارد کنید. این کار یکی از قوانین برای خروج کالا و ترخیص آن از گمرک است. به این ترتیب، نوع پروانه کالا و صاحب آن مشخص شده و انبار مقصد تعیین میشود. انبارداران با وارد کردن شناسه کالا، امکان دسترسی استفاده از محصول موردنظر را به دست خواهند آورد.
هر تولیدکننده یا انباردار در این سامانه نیاز به ثبتنام دارد تا بتواند از خدمات آن بهره ببرد. در این سامانه میتوانید انبار و تولیدی را ثبت کرده و یا آنها را ویرایش کنید. هر کالا توسط شرکت واردکننده یا تولیدی باید با اطلاعات دقیق به ثبت برسد تا موجودی کالا در کل کشور مشخص شود. اطلاعات دیگری نیز در این سامانه قابل ثبت است که عبارت است از:
مدیریت موجودی و مدیریت انبار را میتوان مشابه با یکدیگر دانست. مدیریت انبار با نام اختصاری WMS و مدیریت موجودی با نام Inventory management یا IM هر دو بر محصول نظارت دارند. باوجود این، تفاوت آنها شامل موارد زیر است:
تفاوت مدیریت موجودی و مدیریت انبار
به دلیل عدم اطلاع بسیاری از کسب و کارها و فعالان در زمینه صادرات و واردات کالاها از wms، در ادامه، نکات مهمی که باید در نظر گرفته شود را ارائه خواهیم داد:
همه کسانی که کارخانه دارند به خوبی با اهمیت انبار و تأثیر آن در روند تولید آشنا هستند. به همین دلیل است که تلاش میکنند از هر امکاناتی برای مدیریت انبار بهره ببرند تا نتیجه بهتری به دست آورند. برای این کار لازم است تا با امکانات و تکنولوژی روز دنیا آشنا شوند و از انواع نرم افزارهای موجود، نهایت بهره را ببرند. اگر شما هم در این زمینه نیازمند کسب اطلاعات بیشتری هستید، بهترین کار این است که با متخصصان و مشاوران ما در این زمینه صحبت کنید.