بایگانی ریلی از سال 1358 وارد بازار ایران شد و تحولی عظیم در سیستم نگهداری اسناد و مدارک ایجاد کرد. این سیستمها حتی از فضای کف نیر استفاده میکنند و امنیت بالایی دارند. البته برای افزایش امنیت بایگانی ریلی میتوانید روی قفسههای آن، قفل نصب کنید. سیستمهای بایگانی، انواع مختلف و کاربرد وسیع دارند. در این مقاله به صحبت درباره ضرورت اهمیت استفاده از سیستم بایگانی ریلی، انواع این سیستمها، مزایا و معایب آنها میپردازیم. اگر برای بایگانی اسناد و مدارک محل کار خود بهدنبال سیستمی کمجا و امن هستید، متن زیر را حتما مطالعه کنید.
چرا استفاده از بایگانی ریلی اهمیت دارد؟ بایگانی ریلی مزایای بسیاری دارد و مانند قفسه بندی بایگانی راکد کمک بهسزایی به بخش بایگانی ادارهها میکند. افزایش بهرهوری، افزایش عمر اسناد، تضمین امنیت اسناد سازمان و امکان سفارش بایگانی ریلی در رنگهای متنوع، دلایلی منطقی برای استفاده از بایگانی محسوب میشوند. مهمترین اهمیت استفاده از بایگانی ریلی این است که این سیستم به کسبوکارها نظم میبخشند. در بخشهای بعدی، با انواع بایگانی ریلی آشنا خواهید شد.
بایگانی ریلی
سیستمهای بایگانی ریلی در انواع مدلهای دستی، الکترونیکی و دو طبقه در بازار موجود است. این سیستمها مانند قفسه بندی راهرو باریک در فضاهای مختلفی همچون سازمانهای اداری، تجاری، آموزشی و درمانی استفاده میشوند و به کاهش فضای ذخیرهسازی کمک میکنند. دسترسی آسان، کاهش هزینهها، توانایی تفکیک بالا، صرفهجویی در مصرف انرژی و دهها مورد دیگر، از جمله مزایای استفاده از انواع بایگانی ریلی محسوب میشوند. در ادامه، درباره انواع سیستمهای بایگانی ریلی، معایب و مزایای هر یک از این مدلها صحبت خواهیم کرد.
سیستمهای بایگانی ریلی مکانیکی و دستی، نوعی از سیستمهای ریلی به شمار میروند که کاربرد متعددی دارند. این بایگانیها برای ذخیرهسازی حجم بالایی از اسناد و مدارک در فضایی محدود، به کار میروند. در سیستم مکانیکی، قفسهها روی ریل قرار میگیرند و با استفاده از یک اهرم یا چرخدنده بهصورت دستی جابهجا میشوند. سپس راهرویی برای دسترسی ایجاد میکنند.
نوع دستی نیز مشابه مکانیکی است با این تفاوت که برای حرکت دادن قفسهها نیازی به اهرم نبوده و با دست هل داده میشوند. این قفسهها برای بایگانیهایی با حجم و وزن کمتر مناسبتر است. هر دو سیستم با حذف راهروهای ثابت بین قفسهها، فضای ذخیرهسازی را بهینه و دسترسی به اسناد را آسانتر میکنند. در بخش بعدی، به معایب و مزایای این سیستمهای ریلی میپردازیم.
سیستمهای بایگانی ریلی مکانیکی یا دستی، مانند هر سیستم دیگری، معایب و مزایای خاص خود را دارند که در این بخش به برخی از آنها اشاره میکنیم. بهینهسازی فضا با حذف راهروهای ثابت، افزایش ظرفیت بایگانی، دسترسی آسانتر با ایجاد راهروی متحرک در محل مورد نیاز، سازماندهی بهتر اسناد و مدارک، کاهش هزینهها، بهبود بهرهوری و حفظ امنیت بیشتر اسناد، از جمله مزایای مهم سیستم بایگانی ریلی مکانیکی یا دستی است.
معایب این سیستمها نیز قابل توجه است. خرید و نصب سیستمهای بایگانی ریلی معمولا گرانتر از قفسهبندی ثابت است. این سیستمها نیاز به فضای مناسب برای نصب و حرکت دارند. محدودیت دسترسی همزمان، نیاز به نیروی انسانی، محدودیت در تحمل وزن قفسهها و انعطافپذیر نبودن پس از نصب، از جمله معایب سیستم بایگانی ریلی مکانیکی محسوب میشوند.
سیستم بایگانی
سیستمهای بایگانی ریلی الکترونیکی، نسل پیشرفتهتری از سیستمهای ریلی به شمار میروند. در این سیستمها، حرکت قفسهها به جای نیروی دستی یا مکانیکی، توسط موتورهای الکتریکی و سیستمهای کنترل هوشمند انجام میشود. کاربر میتواند با استفاده از یک پنل کنترل، نرمافزار کامپیوتری یا حتی بارکدخوان، قفسه مورد نظر را حرکت دهد. سیستمهای ریلی الکترونیکی اغلب ویژگیهای ایمنی مانند سنسورهای تشخیص مانع و سیستمهای قفل اتوماتیک دارند و امکاناتی نظیر مدیریت دسترسی، ثبت تردد و یکپارچهسازی با سایر سیستمهای مدیریت اسناد را نیز برای کاربر فراهم میکنند.
در این بخش، نوبت به بررسی مزایا و معایب سیستمهای بایگانی ریلی الکترونیکی رسیده است. این سیستمها، سرعت بالا و کارایی خوبی دارند و امنیت اسناد و مدارک را افزایش میدهند. قابلیت اتصال به سیستمهای مدیریت اسناد و اتوماسیون اداری، کاهش نیاز به نیروی انسانی، مدیریت هوشمند فضا، کاهش خطای انسانی و امکاناتی مانند کنترل از راه دور، گزارشگیری و هشدارهای ایمنی، از جمله مزایای این سیستمها است.
در مقابل مزایای بسیار سیستمهای بایگانی ریلی الکترونیکی، معایبی نیز وجود دارد. هزینه اولیه این سیستمها بسیار بالا است و نصب و راهاندازی آنها نیاز به نیروی متخصص دارد. وابستگی به برق، هزینه نگهداری و تعمیر بالا، احتمال بروز مشکلات فنی در سیستمهای نرمافزاری و نیاز به زیرساخت مناسب نیز از جمله سایر معایب سیستمهای بایگانی ریلی الکترونیکی محسوب میشوند.
سیستم قفسهبندی ریلی دو طبقه، راهکاری نوآورانه برای افزایش حداکثری ظرفیت ذخیرهسازی، در فضاهایی با ارتفاع سقف بلند است. این سیستم از دو سطح قفسهبندی ریلی تشکیل شده است. این قفسهها روی ریلهای تعبیه شده در کف زمین نصب میشوند و امکان حرکت افقی در هر دو طبقه را فراهم میکنند. دسترسی به طبقه دوم معمولا با استفاده از پلههای ثابت یا متحرک امکانپذیر است. این سیستم، با بهرهگیری از فضای عمودی، امکان نگهداری حجم بالایی از اسناد، کالاها یا سایر اقلام را فراهم میکند و برای محیطهایی که با محدودیت شدید فضا مواجه هستند، یک راه حل ایدهآل محسوب میشود.
مزایای سیستم قفسهبندی ریلی دو طبقه شامل بهرهگیری حداکثری از فضای عمودی و افزایش چشمگیر ظرفیت ذخیرهسازی در مقایسه با سیستمهای یک طبقه است. این امر، کاهش هزینهها را در پی دارد و سازماندهی صحیح اسناد، دسترسی آسان به اسناد و امکان طبقهبندی دقیقتر را فراهم میکند.
معایب این سیستمها شامل هزینه اولیه بالاتر نسبت به سیستمهای تک طبقه، نیاز به ارتفاع سقف مناسب و استحکام کافی کف برای تحمل وزن مضاعف است. همچنین، دسترسی به طبقه دوم، نیاز به پله و زمان بیشتر دارد. در نتیجه، جابهجایی اقلام سنگین به طبقه بالا میتواند چالشبرانگیز باشد. علاوه بر این، نصب و نگهداری این سیستمها ممکن است پیچیدهتر و نیازمند تخصص بیشتری باشد.
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور سیستمهای دیجیتال، نیاز به استفاده از قفسهبندی کاهش پیدا کرده است؛ اما ذخیرهسازی پروندهها، همچنان در ادارهها و سازمانها بزرگ و کوچک، کاربرد دارد. بایگانی ریلی با ایجاد تحول در سیستم قفسهبندی، نظم و ترتیب بخش بایگانی را بهبود میبخشد و کاربردهای فراوانی دارد. انواع سیستم بایگانی ریلی با قیمت مناسب و کیفیت عالی، در مجموعه فضاسازان امین موجود است. برای خرید یا کسب اطلاعات بیشتر، به صفحه اصلی سر بزنید یا با کارشناسان ما تماس بگیرید.