انبارداری و لجستیک دو مفهوم کاملا مرتبط به هم هستند که در سازمان ها و کارگاه های تولیدی و کارخانجات از اهمیت بالایی برخور دار می باشند. در حالت کلی انبارداری، لجستیک و زنجیره تامین همگی به هم متصل بوده و استاندارد بودن هر یک می تواند بر بهبود عملکرد دیگری تاثیرگذار باشد. در این مطلب نقش انبارداری در بهبود عملکرد لجستیک بررسی خواهیم کرد. با فضاسازان امین همراه باشید.
انبارداری و عملکرد لجستیک
لجستیک یکی از مهم ترین مفاهیم در سازمان ها و تجارت می باشد که بر تامین، انبار و تحویل محصول به مشتری و عکس آن تمرکز دارد. به عبارت دیگر، در لجستیک محصول و کالاهایی که توسط زنجیره تامین تولید و تهیه و در انبار قرار گرفته اند به مشتری نهایی تحویل داده میشود. برخلاف انبارداری که بیشتر بر نگهداری از محصولات تمرکز دارد، لجستیک بیشترین تمرکزش بر حمل و جا به جایی بار در خارج از انبار برای تحویل به خریدار یا مشتری است. حال سوال این است که انبارداری استاندارد و مکانیزه شده چطور می تواند در بهبود عملکرد لجستیک موثر باشد؟ از مهم ترین تاثیرات انبارداری بر لجستیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
یکی از مهم ترین چالش ها در لجستیک، صرف زمان زیاد برای تحویل و خروج بار و کالا از انبار می باشد که در اغلب مواقع به دلیل انبارداری غیراستاندارد رخ می دهد. در انبارهایی که از قفسه بندی مناسب استفاده شده و اطلاعات کالا و بار در نرم افزارهای مدیریت انبار wms ثبت شده باشد، کالا در زمان مناسب از انبار خارج خواهد شد. وجود این نرم افزارهای مدیریت باعث میشود تا از محل و موقعیت دقیق هر کالا در انبار اطلاعات در دسترس باشد.
علاوه براین، نوع ماشین آلات و تجهیزاتی که در انبارها برای حمل و جا به جایی کالا مورد استفاده قرار میگیرد نیز می تواند زمان لجستیک را کاهش دهد. در انبارهایی که بار توسط چرخ دستی و لیفتراک های دستی جا به جا میشوند، لجستیک با چالش های متعددی روبرو می باشد. به همین دلیل در انبارهای بزرگ از ماشین آلاتی مانند لیفتراک و ربات های برای این منظور استفاده میشود. در نتیجه بارگیری و خروج کالا بدون اتلاف وقت انجام شده و این مساله می تواند بر بهبود عملکرد لجستیک تاثیر چشمگیری داشته باشد.
بهبود عملکرد لجستیک
لجستیک انواع مختلفی دارد و یکی از پرهزینه ترین آنها، لجستیک معکوس می باشد. لجستیک معکوس به برگشت کالا و بار از مشتری به انبار تمرکز دارد. به دلایل مختلف مانند معیوب بودن کالا، رد شدن تاریخ انقضای آنها و ارسال کالا اشتباه ممکن است بار از سوی خریدار برگشت داده شود. بسیاری از این مشکلات به دلیل نقص در انبارداری می باشد که در نهایت باعث افزایش هزینه های لجستیک میشود. اگر در انبارداری اطلاعات صحیحی از کالاها در سیستم ثبت شده و در زمان مناسب و قبل از اتمام تاریخ انقضای آنها از انبار خارج شوند، لجستیک معکوس کمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
پربازدیدترین مطالب ما را از دست ندهید!
علاوه براین، با دسته بندی صحیح کالا و بار در قفسه ها می توان از خروج اشتباه آنها جلوگیری نمود. در نتیجه می توان گفت انبارداری در بهبود عملکرد لجستیک معکوس و کاهش هزینه های آن نقش بسیار مهمی دارد و نباید از آن غافل شد.
انبارداری
برای بهبود عملکرد لجستیک توزیع که همان ارسال بارهای تولید شده به مشتری می باشد، باید میان عرضه و تقاضا توازن برقرار باشد. متاسفانه در بسیاری از انبارها به دلیل فضای محدود چیدمان بار و کالا با مشکل مواجه شده و تعداد کمی از کالاها در آن قرار میگیرند. در این شرایط عملکرد لجستیک توزیع نیز با چالش مواجه شده و نمی توان بر اساس میزان تقاضا بار از انبار استخراج کرد. لازم به ذکر است، با استفاده از قفسه بندی مناسب و استاندارد تا حد زیادی می توان از تمام ظرفیت انبار به درستی استفاده کرد. با افزایش ظرفیت انبار تعداد کالاهای موجود در آن نیز بیشتر شده و این می تواند یک گام موثر در بهبود عملکرد لجستیک محسوب شود که با انبارداری استاندارد صورت میگیرد.
به عنوان یکی دیگر از تاثیرات انبارداری بر بهبود عملکرد لجستیک می توان به تامین کالا در زمان مناسب اشاره کرد. نرم افزارهای مدیریت پیشرفته انبارداری اطلاعات دقیقی از موجودی هر یک از بار و کالاها در انبار دارند. در نتیجه می توان تنظیمات را به گونه ای انجام داد که قبل از اتمام موجودی هشدار و پیام به مدیریت ارسال شود. با شارژ مجدد بار و تامین به موقع کالا در لجستیک توزیع نیز اختلال ایجاد نخواهد شد.
بر اساس آنچه در طول متن به آن اشاره شد، با انبارداری استاندارد می توان لجستیک و فرآیندهای آن را به شدت تحت تاثیر قرار داد. استفاده از سیستم های نرم افزای پیشرفته، قفسه بندی صحیح، استفاده از تجهیزات هوشمند از قبیل ماشین آلات، ربات ها و سنسورها برای چیدمان و خروج به موقع کالا همگی می توانند در بهبود عملکرد لجستیک نقش مهمی داشته باشند. علاوه براین، چیدمان و نگهداری صحیح بار و کالا به شدت در کاهش هزینه های لجستیک معکوس موثر بوده و از برگشت بار و کالا از سوی مشتری جلوگیری خواهد کرد.